Пропускане към основното съдържание

Паметниците в София

С радост научих, че вече има два проекта за паметници, възвеличаващи личности от българската история. Единият проект е на сдружение "Мила родино" и предвижда пачетник на хан Аспарух. Вторият проект е на група архитекти и интелектуалци, поставили си амбициозната задача да построят паметник на петима български владетели.
Какъвто и да е проектът, важното е, че най-после някой е обърнал внимание на вопиющата безумица София да прилича повече на руски град, отколкото на български. В столицата повечето значими паметници имат руска или съветска символика. Те са знакови обекти и за туристически посещения.
Ето кратък списък на най-значимите:
- Паметник на Съветската армия - доминира над целия град
- Храм-паметник "Александър Невски - неофициален символ на столицата, седалище на Патриарха на БПЦ
- Паметник "Цар Освободител"
- Руски паметник
- Руска църква
- няма да навлизам в изброяване на улици, тъй като вероятно са десетки, като някои от тях ключови за града: "Граф Игнатиев", булевард "Руски и пр.
Това струпване на руска символика в столицата на едва отървалата се от присъединяване към СССР държавица вече е в повече. Ако България желае да бъде суверенна и уважавана държава, член на ЕС, трябва да промени не само своите закони, администрация, икономика, но и символното си излъчване. Не може паметниците на Цар Освободител и на Съветската армия да са най-големите и най-значимите в града. Не може в София да няма един забележим паметник на българска личност - помислете, колко скромни, почти в човешки ръст са паметниците например на Патриарх Евтимий или пък ужасната посечена глава на Стамболов, сякаш положена за назидание, а не за възхвала и признателност. Помислете колко забутана е църквата Света София на фона на помпозната "Александър Невски".
Тоова е средата, в която живеем и тя се създава от нас и създава нас и нашите поколения.

Коментари

Kenoby каза…
Всеки вижда каквото иска... В София има над 50 църкви освен Руската и Александър Невски и 150 паметника на загиналите във войните или български културни и политически личности, освен Руски паметник, този на Цар Освободител и на Съветската армия... Момче... миналото е да се помни и разказва, не да се мрази... Неразбирам какво не им харесваш или ти пречат тези паметници. И защо нищо не казваш за католическата катедрала, румънската църква или синагогата... И защо стелата в Борисова на загиналите във Втората световна да е по маловажна...
А паметници на основателите на тази държава има там където те са го направили на северо-изток... София си е със собствена история...
Orlin каза…
Да се приравнява Паметникът на Съветската армия с Католическата катедрала и Синагогата ми звучи като безхаберие в света на ценностите. И в двата случая нямам какво да направя, освен да ви предупредя: господине, объркани са ви понятията, изглеждате ми объркан и трябва да се разтревожите за себе си. Успех!

Популярни публикации от този блог

Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…
От доста време подозирам, че теориите на конспирацията не са състоятелни, но не намирах време да помисля сериозно по въпроса. Днес "провидях" достатъчно убедителни факти:
Или тайният елит, който командва съдбата на човечеството, е изгубил контрол, или просто го няма. Помислете: какъв сценарии би следвала пренаселена планета, все по-замърсена, с изтощени океани и земи, в които има все по-малко живот? Ако сте банда от десетина супер-богати кретени, защо ви са повече от, да речем, 500 милиона работници? За какво сме ви останалите 6-7 милиарда? Очевидно тайният елит обича да живее в замърсени населени места - каквито са вече дори най-отдалечените, райски кътчета, да не говорим за кварталите в големите градове. Тайният елит също така обича да се трови с химикали, защото няма вода и няма почва, които да не са засегнати от тях.
Ако ни управляват евреите, жална ни майка с такива управници! Вижте ги как са се подредили: живеят в Израел!!! Аз бих избрал Швейцария! И климатът е по-добъ…