Пропускане към основното съдържание

Паметниците в София

С радост научих, че вече има два проекта за паметници, възвеличаващи личности от българската история. Единият проект е на сдружение "Мила родино" и предвижда пачетник на хан Аспарух. Вторият проект е на група архитекти и интелектуалци, поставили си амбициозната задача да построят паметник на петима български владетели.
Какъвто и да е проектът, важното е, че най-после някой е обърнал внимание на вопиющата безумица София да прилича повече на руски град, отколкото на български. В столицата повечето значими паметници имат руска или съветска символика. Те са знакови обекти и за туристически посещения.
Ето кратък списък на най-значимите:
- Паметник на Съветската армия - доминира над целия град
- Храм-паметник "Александър Невски - неофициален символ на столицата, седалище на Патриарха на БПЦ
- Паметник "Цар Освободител"
- Руски паметник
- Руска църква
- няма да навлизам в изброяване на улици, тъй като вероятно са десетки, като някои от тях ключови за града: "Граф Игнатиев", булевард "Руски и пр.
Това струпване на руска символика в столицата на едва отървалата се от присъединяване към СССР държавица вече е в повече. Ако България желае да бъде суверенна и уважавана държава, член на ЕС, трябва да промени не само своите закони, администрация, икономика, но и символното си излъчване. Не може паметниците на Цар Освободител и на Съветската армия да са най-големите и най-значимите в града. Не може в София да няма един забележим паметник на българска личност - помислете, колко скромни, почти в човешки ръст са паметниците например на Патриарх Евтимий или пък ужасната посечена глава на Стамболов, сякаш положена за назидание, а не за възхвала и признателност. Помислете колко забутана е църквата Света София на фона на помпозната "Александър Невски".
Тоова е средата, в която живеем и тя се създава от нас и създава нас и нашите поколения.

Коментари

Kenoby каза…
Всеки вижда каквото иска... В София има над 50 църкви освен Руската и Александър Невски и 150 паметника на загиналите във войните или български културни и политически личности, освен Руски паметник, този на Цар Освободител и на Съветската армия... Момче... миналото е да се помни и разказва, не да се мрази... Неразбирам какво не им харесваш или ти пречат тези паметници. И защо нищо не казваш за католическата катедрала, румънската църква или синагогата... И защо стелата в Борисова на загиналите във Втората световна да е по маловажна...
А паметници на основателите на тази държава има там където те са го направили на северо-изток... София си е със собствена история...
Orlin каза…
Да се приравнява Паметникът на Съветската армия с Католическата катедрала и Синагогата ми звучи като безхаберие в света на ценностите. И в двата случая нямам какво да направя, освен да ви предупредя: господине, объркани са ви понятията, изглеждате ми объркан и трябва да се разтревожите за себе си. Успех!

Популярни публикации от този блог

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения. 
Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват.
На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад к…
Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…