Пропускане към основното съдържание

Станишев от страната на чудесата

На 10-ти юни 2008-ма българският премиер Сергей Станишев даде интервю за Financial Times по повод предстоящия доклад на ЕС за напредъка на България в усвояването на средства и прилагането на правила на съюза. Сергей Станишев предупреждава Европейската комисия , че негативен доклад за напредъка на България по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност може да засили позициите на политическите екстремисти в страната. Премиерът приветства конструктивните критики на Брюксел, но настоява да се прояви разбиране, тъй като е нужно време в България да се наложат европейските стандарти.
Изложената от Станишев теза е смешна и нагла предвид състава на управляващата коалиция: бивш цар, който си пази имотите, турски хитрец-мафиот, който не разбира и не приема европейските ценности - заявява на всеослушание, че обръчите от фирми и купуването на гласове са европейски практики и бившите комунисти-русофили. Това е възможно най-неподходящата гарнитура за установяване на европейски ценности у нас.
Единствената прононсирана антиевропейска формация е Атака, която няма шанс да попадне в правителство и тезите й не срещат подкрепа сред сериозните политически играчи.
Истинската алтернатива на Станишев - коалиция от проевропейски и прозападни формации като ДСБ, СДС и ГЕРБ са членове на ЕНП, първите две от началото на прехода водиха битка за насочване на България към Европа и НАТО. Така че каква точно е заплахата за ЕС ако падне сегашното правителство? Напротив, всички европейци трябва да се стремят това правителство час по-скоро да падне и тези хора да не управляват страната.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения. 
Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват.
На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад к…
Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…