Пропускане към основното съдържание
Бях щастлив да работя в ре:тв. Водех предаването "Микрофон и мишка", излъчвано до началото на това лято.
По данни на телевизията зрителите й бяха около 2500 човека. През Интернет гледаха около 170-200 човека. Още няколкостотин през сателит. Крайно недостатъчна цифра, за да се мотивира рекламодател да инвестира в тази медия.
Форматът на телевизията не позволяваше тя да се самоиздържа. Предавания като "професорско каре" - фантастичен, обогатяващ разговор между ерудирани и интересни събеседници, не биха постигнали масовост в никоя държава. Навсякъде по света такива канали - публцистични, полемични, се издържат от някого - от фондации например.
Мога да ви кажа, че отвътре телевизията изглеждаше още по-приятно, отколкото на екрана! Интелигентни, фини и способни хора. Наистина е тъжно, че този проект се провали! Нямаше хранителна среда за него. Нямаше зрители, готови да изслушат съдържателен разговор. Просто българската езикова общност...

Прочитане на целия коментар
е малка - около 7 милиона, от които огромна част мизерстват физически и духовно. А свободолюбив проект като ре:тв не би могъл да вирее под чадъра на някой милозлив спонсор, като Газпром или Овергаз.
Обречени сме да консумираме максимално популярни медийни продукти, за да може рекламодателят да получи рейтинг.
И разбира се, грозната картина на българския рекламен пазар. Не се учудвам, че в България бивш милиционер държи най-големите рекламни агенции, ТВ канали и регулаторния орган под контрол. Учудвам се, че Кока Кола и Ариел позволяват с парите им да се разпореждат милиционери и да захранват с тях отвратителните творения на милиционерската си фантазия - славитрифоновци, азисовци, барековци. Чисто професионално не разбирам, как клонове на големи компании, като Глобул, Вивател, Мтел позволяват с парите им да се захранва ерзац, съответно да се привлича най-изпадналата аудитория, която дори да иска, в повечето случаи не може да си пазарува рекламираното на екрана. И в същото време аудиторията, която се състои от самоиздържащи се, смислени хора, е духовно емигрирала от българските канали, защото те не й предлагат нищо.
Надявам се поне прощалното послание на ре:тв да се чуе, защото не само ре:тв е фалирала. Фалирали духовно и отдавна са и ТВ Европа, и ББТ, които също имаха амбиции да бъдат публицистични канали. Мизерията и инатът на проекти като Канал 3, и малкия тираж на прекрасен вестник като "Дневник" само потвърждават заключението, че у нас няма хранителна среда за съдържателност, за европейски нрави.
Това, господа, не е търговски фалит! Това е поредният неуспех на европейския проект в България.

Коментари

ioan каза…
А има ли някаква идея и/или възможност за REстартиране на предаването под някаква друга форма?
ivo_isa каза…
"...Учудвам се, че Кока Кола и Ариел позволяват с парите им да се разпореждат бивши милиционери..."
Не се учудвай! Кока-кола измисли фанта за да не изпусне немският пазар по време на фашизма въпреки държавните забрани. Още Веспасиан е казал: "Парите не миришат"
Orlin каза…
Ioan, моля, извинявай за късния отговор!
Нямаме планове за възобновяването на Микрофон и мишка. С него се случи точно обратното: имаше аудитория, имаше рекламодатели, но големите медии не повярваха, че може да има съдържателно и комерсиално успешно предаване. Търсеха ни само от малки телевизии.
Аз живея вече в Америка, мисля да опитам тук, когато си оправя английския :)

Популярни публикации от този блог

Новата икономика Бъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва. Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначит

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения.  Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват. На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад
От доста време подозирам, че теориите на конспирацията не са състоятелни, но не намирах време да помисля сериозно по въпроса. Днес "провидях" достатъчно убедителни факти: Или тайният елит, който командва съдбата на човечеството, е изгубил контрол, или просто го няма. Помислете: какъв сценарии би следвала пренаселена планета, все по-замърсена, с изтощени океани и земи, в които има все по-малко живот? Ако сте банда от десетина супер-богати кретени, защо ви са повече от, да речем, 500 милиона работници? За какво сме ви останалите 6-7 милиарда? Очевидно тайният елит обича да живее в замърсени населени места - каквито са вече дори най-отдалечените, райски кътчета, да не говорим за кварталите в големите градове. Тайният елит също така обича да се трови с химикали, защото няма вода и няма почва, които да не са засегнати от тях. Ако ни управляват евреите, жална ни майка с такива управници! Вижте ги как са се подредили: живеят в Израел!!! Аз бих избрал Швейцария! И климатът е по-доб