Пропускане към основното съдържание
Бях щастлив да работя в ре:тв. Водех предаването "Микрофон и мишка", излъчвано до началото на това лято.
По данни на телевизията зрителите й бяха около 2500 човека. През Интернет гледаха около 170-200 човека. Още няколкостотин през сателит. Крайно недостатъчна цифра, за да се мотивира рекламодател да инвестира в тази медия.
Форматът на телевизията не позволяваше тя да се самоиздържа. Предавания като "професорско каре" - фантастичен, обогатяващ разговор между ерудирани и интересни събеседници, не биха постигнали масовост в никоя държава. Навсякъде по света такива канали - публцистични, полемични, се издържат от някого - от фондации например.
Мога да ви кажа, че отвътре телевизията изглеждаше още по-приятно, отколкото на екрана! Интелигентни, фини и способни хора. Наистина е тъжно, че този проект се провали! Нямаше хранителна среда за него. Нямаше зрители, готови да изслушат съдържателен разговор. Просто българската езикова общност...

Прочитане на целия коментар
е малка - около 7 милиона, от които огромна част мизерстват физически и духовно. А свободолюбив проект като ре:тв не би могъл да вирее под чадъра на някой милозлив спонсор, като Газпром или Овергаз.
Обречени сме да консумираме максимално популярни медийни продукти, за да може рекламодателят да получи рейтинг.
И разбира се, грозната картина на българския рекламен пазар. Не се учудвам, че в България бивш милиционер държи най-големите рекламни агенции, ТВ канали и регулаторния орган под контрол. Учудвам се, че Кока Кола и Ариел позволяват с парите им да се разпореждат милиционери и да захранват с тях отвратителните творения на милиционерската си фантазия - славитрифоновци, азисовци, барековци. Чисто професионално не разбирам, как клонове на големи компании, като Глобул, Вивател, Мтел позволяват с парите им да се захранва ерзац, съответно да се привлича най-изпадналата аудитория, която дори да иска, в повечето случаи не може да си пазарува рекламираното на екрана. И в същото време аудиторията, която се състои от самоиздържащи се, смислени хора, е духовно емигрирала от българските канали, защото те не й предлагат нищо.
Надявам се поне прощалното послание на ре:тв да се чуе, защото не само ре:тв е фалирала. Фалирали духовно и отдавна са и ТВ Европа, и ББТ, които също имаха амбиции да бъдат публицистични канали. Мизерията и инатът на проекти като Канал 3, и малкия тираж на прекрасен вестник като "Дневник" само потвърждават заключението, че у нас няма хранителна среда за съдържателност, за европейски нрави.
Това, господа, не е търговски фалит! Това е поредният неуспех на европейския проект в България.

Коментари

ioan каза…
А има ли някаква идея и/или възможност за REстартиране на предаването под някаква друга форма?
ivo_isa каза…
"...Учудвам се, че Кока Кола и Ариел позволяват с парите им да се разпореждат бивши милиционери..."
Не се учудвай! Кока-кола измисли фанта за да не изпусне немският пазар по време на фашизма въпреки държавните забрани. Още Веспасиан е казал: "Парите не миришат"
Orlin каза…
Ioan, моля, извинявай за късния отговор!
Нямаме планове за възобновяването на Микрофон и мишка. С него се случи точно обратното: имаше аудитория, имаше рекламодатели, но големите медии не повярваха, че може да има съдържателно и комерсиално успешно предаване. Търсеха ни само от малки телевизии.
Аз живея вече в Америка, мисля да опитам тук, когато си оправя английския :)

Популярни публикации от този блог

Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения. 
Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват.
На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад к…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…