Пропускане към основното съдържание
Бях щастлив да работя в ре:тв. Водех предаването "Микрофон и мишка", излъчвано до началото на това лято.
По данни на телевизията зрителите й бяха около 2500 човека. През Интернет гледаха около 170-200 човека. Още няколкостотин през сателит. Крайно недостатъчна цифра, за да се мотивира рекламодател да инвестира в тази медия.
Форматът на телевизията не позволяваше тя да се самоиздържа. Предавания като "професорско каре" - фантастичен, обогатяващ разговор между ерудирани и интересни събеседници, не биха постигнали масовост в никоя държава. Навсякъде по света такива канали - публцистични, полемични, се издържат от някого - от фондации например.
Мога да ви кажа, че отвътре телевизията изглеждаше още по-приятно, отколкото на екрана! Интелигентни, фини и способни хора. Наистина е тъжно, че този проект се провали! Нямаше хранителна среда за него. Нямаше зрители, готови да изслушат съдържателен разговор. Просто българската езикова общност...

Прочитане на целия коментар
е малка - около 7 милиона, от които огромна част мизерстват физически и духовно. А свободолюбив проект като ре:тв не би могъл да вирее под чадъра на някой милозлив спонсор, като Газпром или Овергаз.
Обречени сме да консумираме максимално популярни медийни продукти, за да може рекламодателят да получи рейтинг.
И разбира се, грозната картина на българския рекламен пазар. Не се учудвам, че в България бивш милиционер държи най-големите рекламни агенции, ТВ канали и регулаторния орган под контрол. Учудвам се, че Кока Кола и Ариел позволяват с парите им да се разпореждат милиционери и да захранват с тях отвратителните творения на милиционерската си фантазия - славитрифоновци, азисовци, барековци. Чисто професионално не разбирам, как клонове на големи компании, като Глобул, Вивател, Мтел позволяват с парите им да се захранва ерзац, съответно да се привлича най-изпадналата аудитория, която дори да иска, в повечето случаи не може да си пазарува рекламираното на екрана. И в същото време аудиторията, която се състои от самоиздържащи се, смислени хора, е духовно емигрирала от българските канали, защото те не й предлагат нищо.
Надявам се поне прощалното послание на ре:тв да се чуе, защото не само ре:тв е фалирала. Фалирали духовно и отдавна са и ТВ Европа, и ББТ, които също имаха амбиции да бъдат публицистични канали. Мизерията и инатът на проекти като Канал 3, и малкия тираж на прекрасен вестник като "Дневник" само потвърждават заключението, че у нас няма хранителна среда за съдържателност, за европейски нрави.
Това, господа, не е търговски фалит! Това е поредният неуспех на европейския проект в България.

Коментари

ioan каза…
А има ли някаква идея и/или възможност за REстартиране на предаването под някаква друга форма?
ivo_isa каза…
"...Учудвам се, че Кока Кола и Ариел позволяват с парите им да се разпореждат бивши милиционери..."
Не се учудвай! Кока-кола измисли фанта за да не изпусне немският пазар по време на фашизма въпреки държавните забрани. Още Веспасиан е казал: "Парите не миришат"
Orlin каза…
Ioan, моля, извинявай за късния отговор!
Нямаме планове за възобновяването на Микрофон и мишка. С него се случи точно обратното: имаше аудитория, имаше рекламодатели, но големите медии не повярваха, че може да има съдържателно и комерсиално успешно предаване. Търсеха ни само от малки телевизии.
Аз живея вече в Америка, мисля да опитам тук, когато си оправя английския :)

Популярни публикации от този блог

Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…
От доста време подозирам, че теориите на конспирацията не са състоятелни, но не намирах време да помисля сериозно по въпроса. Днес "провидях" достатъчно убедителни факти:
Или тайният елит, който командва съдбата на човечеството, е изгубил контрол, или просто го няма. Помислете: какъв сценарии би следвала пренаселена планета, все по-замърсена, с изтощени океани и земи, в които има все по-малко живот? Ако сте банда от десетина супер-богати кретени, защо ви са повече от, да речем, 500 милиона работници? За какво сме ви останалите 6-7 милиарда? Очевидно тайният елит обича да живее в замърсени населени места - каквито са вече дори най-отдалечените, райски кътчета, да не говорим за кварталите в големите градове. Тайният елит също така обича да се трови с химикали, защото няма вода и няма почва, които да не са засегнати от тях.
Ако ни управляват евреите, жална ни майка с такива управници! Вижте ги как са се подредили: живеят в Израел!!! Аз бих избрал Швейцария! И климатът е по-добъ…