Пропускане към основното съдържание

Националната телевизия трябва да се приватизира

Скандален е случаят с правата за Европейското първенство по футбол през 2008-ма, закупени от частан, кабелен канал. Поздравявам тези хора за куража и се надявам да си върнат инвестицията. Помислете обаче от тази гледна точка: БНТ, която получава от бюджета 65 милиона всяка година, не намери пари за нещо, което се оказа по силите на кабеларка. Представяте ли си какво крадене се случва в държавната телевизия? Носят се легенди за сложните и несложни схеми, по които продуценти получават поръчки за предавания, които никой не гледа, но бюджетите са по 5, 8 и повече хиляди лева на предаване, като част от тях се връща към комисията, провеждаща конкурсите. Тъй като съм имал възможността да кандидатствам за продукция в БНТ, след като не успяхме първия път, продуцентът каза "нищо, важното е, че за следващия път имаме кой да вземе парите". Тогава се отказах да имам работа с тази институция.
Националната телевизия даде достатъчно доказателства за изминалите 19 години на преход, че е яма за пари, в която всякакви дотации и субсидии потъват без следа и ефект. Трябва да се продаде на търг, а субсидията да се разпределя между частните медии за предавания, които да изпълняват социални, образователни и други важни за държавата задачи. Същото важи, разбира се, и за Националното радио.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения. 
Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват.
На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад к…
Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…