Пропускане към основното съдържание

Националната телевизия трябва да се приватизира

Скандален е случаят с правата за Европейското първенство по футбол през 2008-ма, закупени от частан, кабелен канал. Поздравявам тези хора за куража и се надявам да си върнат инвестицията. Помислете обаче от тази гледна точка: БНТ, която получава от бюджета 65 милиона всяка година, не намери пари за нещо, което се оказа по силите на кабеларка. Представяте ли си какво крадене се случва в държавната телевизия? Носят се легенди за сложните и несложни схеми, по които продуценти получават поръчки за предавания, които никой не гледа, но бюджетите са по 5, 8 и повече хиляди лева на предаване, като част от тях се връща към комисията, провеждаща конкурсите. Тъй като съм имал възможността да кандидатствам за продукция в БНТ, след като не успяхме първия път, продуцентът каза "нищо, важното е, че за следващия път имаме кой да вземе парите". Тогава се отказах да имам работа с тази институция.
Националната телевизия даде достатъчно доказателства за изминалите 19 години на преход, че е яма за пари, в която всякакви дотации и субсидии потъват без следа и ефект. Трябва да се продаде на търг, а субсидията да се разпределя между частните медии за предавания, които да изпълняват социални, образователни и други важни за държавата задачи. Същото важи, разбира се, и за Националното радио.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…
От доста време подозирам, че теориите на конспирацията не са състоятелни, но не намирах време да помисля сериозно по въпроса. Днес "провидях" достатъчно убедителни факти:
Или тайният елит, който командва съдбата на човечеството, е изгубил контрол, или просто го няма. Помислете: какъв сценарии би следвала пренаселена планета, все по-замърсена, с изтощени океани и земи, в които има все по-малко живот? Ако сте банда от десетина супер-богати кретени, защо ви са повече от, да речем, 500 милиона работници? За какво сме ви останалите 6-7 милиарда? Очевидно тайният елит обича да живее в замърсени населени места - каквито са вече дори най-отдалечените, райски кътчета, да не говорим за кварталите в големите градове. Тайният елит също така обича да се трови с химикали, защото няма вода и няма почва, които да не са засегнати от тях.
Ако ни управляват евреите, жална ни майка с такива управници! Вижте ги как са се подредили: живеят в Израел!!! Аз бих избрал Швейцария! И климатът е по-добъ…