Пропускане към основното съдържание
От години светът се занимава с проблема за търговския дефицит на САЩ. Когато той расте, цената на долара пада и това създава проблеми в международната търговия. Вече усилено се говори как доларът трябва да бъде заменен с друга валута.
Всъщност наистина ли Америка внася толкова повече, отколкото изнася? За фискалната 2009-та дефицитът на САЩ достигна 1.4 трилиона (четиринадесет хиляди милиарда) долара.
За да изравни част от сметката Америка, трябва да се случи нещо много просто: да й се плати за продукти и услуги, които е изработила, но не й се плащат. Инсталирайки Windows или Photoshop на компютъра си, всеки китаец го купува, но мнозина забравят да платят. Между 60 и 80% от китайския софтуерен пазар е делът на пиратската му част. При 54 млн. продадени конфигурации само за 2010, и стремително растящ пазар, това означава не по-малко от 200 млн. компютъра в употреба. Ако приемем, че на 90% от тях само 50% от софтуера е пиратски, и че на един компютър има средно софтуер за 500 долара, това прави дължимата към Америка сума около 50 млрд. долара, дължими само за софтуер. Разбира се, ако отчетем, че в Китай софтуерните компании правят драстични отстъпки в цената, заради обемите, и най-вече за да мотивират потребителите да преминат "на светло", освен това макар и малко, има и не-американски, и не-комерсиални софтуерни продукти. Така че в реалността цифрите те биха били по-скромни, но все пак става въпрос за милиарди.
Тази сума е 30-на пъти по-малка от дефицита на Америка. Добавете към нея и подобна сума за пиратски копия на музика и филми и ще получите още приблизително толкова. Това е близо месечния дефицит на САЩ към Китай. Затова при всяка среща на официални лица американската страна набляга върху въпроса за авторските права, чието неспазване в Китай е държавна политика.
Сега добавете и останалия свят. Индия, Латинска Америка, Източна Европа, дори развитите страни. Средният процент на пиратския софтуер в света е над 60%. Размерът на този пазар е около 350 млрд долара с бърза тенденция на растеж до 450 млрд през 2013. Ако Америка произвежда 46% от световния софтуер, значи губи по около 150-200 млрд годишно. Какво да се прави, някои произвеждат карфици, иди ги открадни, ако можеш. Други - софтуер, който е доста лесен за крадене, при това струва по-скъпо.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Новата икономика Бъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва. Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначит
От доста време подозирам, че теориите на конспирацията не са състоятелни, но не намирах време да помисля сериозно по въпроса. Днес "провидях" достатъчно убедителни факти: Или тайният елит, който командва съдбата на човечеството, е изгубил контрол, или просто го няма. Помислете: какъв сценарии би следвала пренаселена планета, все по-замърсена, с изтощени океани и земи, в които има все по-малко живот? Ако сте банда от десетина супер-богати кретени, защо ви са повече от, да речем, 500 милиона работници? За какво сме ви останалите 6-7 милиарда? Очевидно тайният елит обича да живее в замърсени населени места - каквито са вече дори най-отдалечените, райски кътчета, да не говорим за кварталите в големите градове. Тайният елит също така обича да се трови с химикали, защото няма вода и няма почва, които да не са засегнати от тях. Ако ни управляват евреите, жална ни майка с такива управници! Вижте ги как са се подредили: живеят в Израел!!! Аз бих избрал Швейцария! И климатът е по-доб
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън. Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз. Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти,