Пропускане към основното съдържание
От години светът се занимава с проблема за търговския дефицит на САЩ. Когато той расте, цената на долара пада и това създава проблеми в международната търговия. Вече усилено се говори как доларът трябва да бъде заменен с друга валута.
Всъщност наистина ли Америка внася толкова повече, отколкото изнася? За фискалната 2009-та дефицитът на САЩ достигна 1.4 трилиона (четиринадесет хиляди милиарда) долара.
За да изравни част от сметката Америка, трябва да се случи нещо много просто: да й се плати за продукти и услуги, които е изработила, но не й се плащат. Инсталирайки Windows или Photoshop на компютъра си, всеки китаец го купува, но мнозина забравят да платят. Между 60 и 80% от китайския софтуерен пазар е делът на пиратската му част. При 54 млн. продадени конфигурации само за 2010, и стремително растящ пазар, това означава не по-малко от 200 млн. компютъра в употреба. Ако приемем, че на 90% от тях само 50% от софтуера е пиратски, и че на един компютър има средно софтуер за 500 долара, това прави дължимата към Америка сума около 50 млрд. долара, дължими само за софтуер. Разбира се, ако отчетем, че в Китай софтуерните компании правят драстични отстъпки в цената, заради обемите, и най-вече за да мотивират потребителите да преминат "на светло", освен това макар и малко, има и не-американски, и не-комерсиални софтуерни продукти. Така че в реалността цифрите те биха били по-скромни, но все пак става въпрос за милиарди.
Тази сума е 30-на пъти по-малка от дефицита на Америка. Добавете към нея и подобна сума за пиратски копия на музика и филми и ще получите още приблизително толкова. Това е близо месечния дефицит на САЩ към Китай. Затова при всяка среща на официални лица американската страна набляга върху въпроса за авторските права, чието неспазване в Китай е държавна политика.
Сега добавете и останалия свят. Индия, Латинска Америка, Източна Европа, дори развитите страни. Средният процент на пиратския софтуер в света е над 60%. Размерът на този пазар е около 350 млрд долара с бърза тенденция на растеж до 450 млрд през 2013. Ако Америка произвежда 46% от световния софтуер, значи губи по около 150-200 млрд годишно. Какво да се прави, някои произвеждат карфици, иди ги открадни, ако можеш. Други - софтуер, който е доста лесен за крадене, при това струва по-скъпо.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения. 
Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват.
На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад к…
Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…