Пропускане към основното съдържание

Дясното пространство

Мнозина днес спорят правилно ли е било СДС и ДСБ да се откажат от издигане на свои кандидатури за кмет на София, дали по този начин те не са признали своето безсилие, провал, изчезване.
Според мен дясното пространство не търпи много лица и много партии. Идейно близки, утвърдени членове на ЕНП, българските десни трябва наистина да се замислят накъде отиват. Картината към момента е следната: ГЕРБ са формация от милиционери и военни, дисциплинирани хора без въображение. Бойко Борисов правилно привлече за ключови постове в управлението на ГЕРБ експерти, които не членуват в ГЕРБ. При това те заемат ключови постове - финансов министър и вицепремиер, министър на регионалното развитие, новият кмет на София и временен министър на образованието. Очевидно той съзнава кадровите празноти в редиците на ГЕРБ и търси начини да ги покрие. В същото време в редиците на СДС и ДСБ има експертен потенциал, който бавно се губи, поради липса на перспективи за реализация. Вече 8 години тези партии не са имали сериозни властови позиции. Те не са управлявали в условията на членство в ЕС. Могли са да се занимават най-много с местно самоуправление или в частния бизнес и НПО.
Бойко Борисов успя да свърши добра от работата на десните на политическото поле, като
  • "продаде" на българския избирател много от идеите, които българите не искаха и да чуят от устата на сините политици
  • нещо повече, той упорито и с присъщата си прямота се е посветил на РЕАЛИЗАЦИЯТА на тези идеи в политики - като се започне от икономическата, минем през възстановяването на доверието от Европа, вътрешни болежки, като отварянето на досиета, търсене на отговорност от предишни правителства, връщане на царски имоти и т.н.
Изминаха доста месеци, натрупаха се факти и е време да си зададем въпроса, "Какво би донесло едно обединение между Синята коалиция и ГЕРБ?"
Между СДС и ДСБ имаше повече разногласия и тежко минало, но това не им попречи да се съюзят, за да оцелеят на изборите. На градинарски език това се нарича...

Ашладисване

Очевидно хората от Синята коалиция не биха приели вариант да се влеят в Герб, като "разбити авари". Те вече преболедуваха загубите и си осигуриха някакво политическо съществуване. Най-разумно и чисто е да се формира нова политическа сила, например Народна партия, която да бъде съставена от обединените ГЕРБ, СДС, ДСБ. Предполагам кой ще бъде избран за лидер, но се надявам да видим в добри позиции Мартин Димитров, Даниел Митев и други перспективни имена от старата десница. Новата партия би била удобен повод и за Иван Костов да намери нова, достолепна позиция, от която гласът му да се чува - шеф на партийна фондация, председател на Народното събрание или от сорта.
Това обединение ще сложи край на колебанията "за кого да гласувам" сред много демократично мислещи и гласуващи. Вероятно ще има и отблъснати, но на тях ще бъде посочен надписът над входа на Народното събрание.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения. 
Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват.
На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад к…
Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…