Пропускане към основното съдържание

Как да разрешим проблемите с парното

Системата на ТЕЦ не предполага изключване на отделни консуматори. Покрай многото плюсове един от малкото минуси на тази система, е че не можеш да се изключиш. Има възможност да намаляваш или усилваш топлината, но няма такъв филм да си прекараш тръбите покрай апартамента, или да обявиш, че няма да плащаш, защото не желаеш тръбите да минават през твоята собственост. Чудя се, как още никой не е обявил, че не желае вода и не е поискал тръбите да заобикалят апартамента му.
Ако не ти харесва жилище с ТЕЦ, не си купувай такова! Ако когато си купувал, не си имал избор, продай го и си купи друго, без ТЕЦ. Но сегашната хаотична история, при която един плаща, а десетима не плащат, защото не искат, не могат... защото юридически безумия правят нормално и легално да крадеш топлина от съседите си, като си спреш парното наужким, а всъщност го ползваш, или просто ги оставиш на студено, защото трябва да затоплят и околните апартаменти, за да усетят топлина и те... Тава е хаос и той има решение. Решението е парното да стане задължително за кооперациите, които са включени. Така системата ще заработи оптимално, ще се нормализира проблемът с неплащането, ще се повиши качеството на услугата. И да, парното ще стане по-евтино.
Дори и при демокрацията има задължителни неща - когато се прокарва път през имота ти, не те питат дали си съгласен. Не помня в кой момент кой реши, че парното трябва да излезе от списъка на нещата от обща полза и трябва да влезе в този на избираемите. Дотогава системата на централното отопление работеше добре и сметките бяха ниски. Днес сметките са безумно високи, защото добросъвестните отопляват недобросъвестните и защото системата работи неефективно. Нещо повече: когато топлофикациите закъсат за пари, изключително справедливо отоплението на абонатите на ТЕЦ се плаща от ВСИЧКИ - сякаш те са болни или деца или армия, или дявол знае какво.
Каква е алтернативата? Да наблюдаваме дългото и протяжно умиране на една система, в която са вложени стотици милиони. Да очакваме кога броят на лоялните абонати ще спадне под критичния минимум и ще последва срив. А може би той вече е настъпил.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения. 
Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват.
На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад к…
Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…