Пропускане към основното съдържание

Успех на Гълъбина!

Снощи за пореден път нямаше свястни плодове и зеленчуци в супера. Фантастико е голяма верига, чудесни магазини, всичко им е на място, но плодовете и зеленчуците поне в близкия до нас магазин са завехнали, некачествени, очевидно занемарен ъгъл. За пореден път се ядосах, че трябва да обикалям сергиите на хитроумни мошеници, които не дават да си избираш, или най-малкото, че трябва да се разкарвам до още някъде, за да довърша пазара. Когато се прибрах вкъщи влязох в сайта на веригата, намерих формата за контакт и написах гневно писмо, в което между другото се казваше: "Вашият мърчандайзер на плодове и зеленчуци или е корумпиран, или некадърен или безотговорен." И все в този дух.
ОЩЕ НА СУТРИНТА ми се обади жена, която се представи като Гълъбина, няма да цитирам фамилията, мърчандайзер на плодове и зеленчуци във въпросната верига магазини. Много внимателно тя ме разпита къде пазарувам, по кое време на денонощието, какви конкретно са оплакванията ми. После ми предложи среща пред магазина. На срещата срещу мен застана млада жена, която се интересуваше от едно единствено нещо: как да реши проблема, повдигнат от мен. Отново въпроси за навиците ми за пазаруване, по кое време намирам оскъден и некачествен избор от продукти. Извинение, съпроводено с подарък - нищо чудно да е купен с нейни лични пари. Струва ми се, че никой не е наредил на Гълъбина да се свърже с мен, защото в думите й личеше искрена загриженост, а не принудена любезност. Нито намек за това колко е трудна търговията с "жива" стока - а знам, че е трудна, никакъв опит за замазване, еле пък за убеждаване, че проблемът е в мен, а при тях всичко е наред.
Сигурен съм, че Гълъбина, която черпи с бонбони, когато я критикуваш, ще направи каквото зависи от нея, за да зобим вкъщи любимите ни ябълки, праскови, грозде, салатки и пр. С нетърпение очаквам следващото си ходене до магазина. Но тя подслади вече живота ни.
И още нещо: в разговоря тя спомена, че досега не е имало такъв сигнал. При положение, че проблемът е реален, никой от десетките хиляди, преминаващи в магазина, не е опитал да промени нещата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Новата икономикаБъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначите…

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения. 
Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват.
На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад к…
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън.
Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз.
Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти, к…