Пропускане към основното съдържание

Новата икономика

Бъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва.
Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначителни.

Първата опора на Новата икономика
За начало, след около две години ще станем свидетели на ускорено внедряване на малки, безопасни и евтини ядрени централи. Още преди да сме овладяли термоядрения синтез, ще имаме безплатна и неограничена енергия. Поради стандартизацията и ниските разходи за системи за сигурност, цената на тези централи ще е "народна: около 50-100 милиона долара за мощност 30-300 мегавата. Тези реактори се заравят в земята и работят без обслужване между 4 и 30 години, след което се транспортират в завода-производител за рециклиране. Разполагането им в близост до индустриални, търговски, жилищни консуматори ще направи ненужни скъпите електропроводи, пренасящи сега енергията с големи загуби от огромните производствени мощности до всеки потребител. Крайната цена на тока при малките реактори е около 1-2 цента на киловат. Водещи в тези разработки са Toshiba и тяхното американско подразделение Areva, но поне 10 проекта, предимно американски, се готвят за лицензиране, след което започва серийно производство. Първите купувачи вероятно ще бъдат най-бедните: с такава централа можеш да обезсоляваш морска вода и да поливаш засушените земи в Африка и Близкия Изток например. Няма смисъл да воюваш за вода, когато можеш да си купиш на безценица и да развиваш собствено земеделие. Където има вода, има живот.
Изобилното количество сладка вода води до промени в ландшафта и оттам - в климата. Растителността се увеличава драстично и помага за пречистването на въздуха.
Евтината ел. енергия отнема и последните аргументи на петролния и автомобилния бизнес и сваля преградите пред развитието на електрическите превозни средства. Само Америка харчи над трилион долара на година за петрол. С частица от тези пари и от парите, които всяка държава-потребител харчи за петрол, ще се изградят зарядни точки за електромобили на всеки километър.
Електроенергията рано или късно ще ни задвижва и във въздуха. След като от десетилетия ползваме ядрени реактори в кораби и подводници, неминуемо ще започнем да ги монтираме и в самолети.
Евтината енергия значи много повече от ниски сметки за ток. Това е сваляне на окови, с които човекът се бори откакто съществува. Ограничените енергийни ресурси правят живота ни по-труден. Технологичното ниво на една цивилизация е свързано и зависи от количеството енергия, което тя потребява.
Спирането на употребата на фосилни горива ще доведе до поврат в качеството на въздуха. Много болести и алергии ще изчезнат - някои преди да сме разбрали какво точно ги причинява.
Мисля, че през следващите 10 години ще видим стотици инсталации на малки ядрени централи - за напояване в Африка, или за осветление и отопление в отдалечени градчета в Аляска.

Втората опора на новата икономика
След като Япония, Южна Корея, Китай и други азиатски държави поеха функцията на световен производител, Западът се замисля дали изнасянето на работни места е било правилен ход. Бих казал, че е било неизбежно. Но също така неминуемо ще се случи заменянето на работниците с роботи. Във фабриките на Foxcon в Китай се самоубиха 17 работници и компанията бе принудена да увеличи заплатите и въведе други социални придобивки. Следващото решение на Foxcon беше да увеличи броя на роботите от 30 000 на 300 000 само за една година и на милион за следващата, 2013-та година. Новите работници идват, те нямат националност, интереси и права. Те искат и могат само едно - да работят, без да почиват, без отпуск и социални осигуровки. Както Форд промени индустрията, като въведе поточната линия, така някъде някой инженер подготвя новата индустриална революция с повсеместното въвеждане на роботи и връщането на производството близо до потребителя. Няма икономически смисъл да превозваш чук от Китай до Америка.

Третата опора на новата икономика
Представете си свят, в който енергията и производството са изобилни и евтини, но благата се произвеждат предимно от машини. Комунизъм? По-скоро див капитализъм, защото мнозина ще останат извън борда. Извън познатите и днес начини за създаване на работни места, като образование, наука, развит сектор на услугите например, моята идея е за евтино проектно финансиране, което да осигури самозаетост на милиони хора.
Представете си, че имате идея. За бизнес, културен или социален проект, все едно. Новата икономика е осигурила пари, те търсят проекти, само че към банковите експерти, които днес оценяват предимно вашата документация, а не здравия смисъл в проекта ви, добавете и една друга фигура. Новият член на екипа е прибран в кутия и поддържа връзка с Интернет. Да го наречем компютър, за по-кратко. Проектите се публикуват и смислеността им се оценява от... всички, като хора с висок експертен рейтинг по въпроса имат и по-силен глас. Кандидатстващия също има рейтинг, който расте или пада в зависимост от успеха или провала на неговите проекти. Нещо като кредитния рейтинг в САЩ, нещо като алгоритъма на Гугъл. Всички сме в непрекъснат процес на взаимно оценяване. В зависимост от сумата е и процедурата на оценяване. Малки проекти получават бързо финансиране, на тези за милиони се отделя повече време за оглеждане и обсъждане. Най-после ще можете да се пробвате като музикант и да издадете албум, или да направите онова проучване на обредните бои при маорите.
Колкото до тези, които нямат идеи... те просто ще кандидатстват за помощи за безработни.
Този стълб на Новата икономика - решаването на проблема със заетостта, в никакъв случай не е по-маловажен от останалите. Бих очаквал по този начин да се катализират научни и културни търсения, предприемаческа активност, без стрес и без познатите ограничения при чистото банково финансиране, каквито са например наличните финансови и други ресурси на кредитоискателя.
Разбира се, има и други сценарии. Някои може да възпрепятстват или да направят нужното, за да оскъпят евтината енергия, за да влезе разликата в джобовете им. Някои може да не са доволни от решаването на проблема с изхранването, примерно защото са в погребалния бизнес. Отново нещата зависят от нас, но май никога не е имало такъв шанс човечеството да се отърве от отколешни мъки и да заживее по-добре.

Коментари

Andrey каза…
Много умно и приятно написано. Не знам как го правиш, но си предсказал бъдещето много навреме - вчера се появи новина за някакъв швед мисля, че беше, който тръгнал да прави ядрен синтез в домашни условия :)
Орлин каза…
Имам усещането, че сме в навечерието на момент, когато ще се пресекат в една точка няколко тенденции. Може би догодина, живот и здраве, ще се съчетаят следните благоприятни фактори:
- първите малки ядрени реактори от нов тип ще получат лиценз и започва серийно производство
- технологиите за обезсоляване на вода вече достигат себестойност около тази на традиционните методи за добиване на питейна вода - от реки, езера и язовири, а сушата вече застрашава традиционно не-сухи райони, като Форт Уърт в Тексас например
- масираното производство на евтина електроенергия и изобилието на вода ще даде тласък на промишлеността, селското стопанство, туризма
- малко по-късно ще дойдат и роботите. Но се надявам да ги видим преди да се пенсионираме :)
- решаването на тежките проблеми със сушата и поминъка в огромни райони в Близкия Изток, Африка, Латинска Америка, Южна Европа ще създаде поминък на традиционно бедни общности, които често насочват енергията си в криминални занишмания, или войни помежду си.
Свършва енергийният недоимък.
За мен лично това обещава поне една положителна промяна: ще спрем да гасим лампите вкъщи :)
каква красота, каква идилия! едно малко ядрено реакторче в задния двор и около него припкат весело дечицата и кучето.. ама това си е направо раят на земята. особено за онези, които боготворят логичните и приемливи поради навика на мислене обяснения, пък въобще не вземат изпонапредвид малката, но съществена подробност, че ядреното гориво се прави от нещо дето не е безкрайно както живота (животите по компютърному) на главния герой-всичкоубиец в някоя кървава компютърна игра със строшена защита. мен лично многократно са ме обвинявали в прекален оптимизъм - а аз живея в най-бедната и изостанала държава на континента - и въпреки това не бих си скрил главата в пясъка пред фактите - колко уран и петрол има сега, с каква скорост се добива и потребява, и за колко време ще стигне при сегашните скорости и ускорения на потребление. всичко това мога да го прочета отново и отново написано наготово от знаещи и можещи да анализират това хора дори през цензуриращите търсещи машини като гуглата например. пък и като знам колко ентусиазирано са посрещнали и прегърнали не откритията, а реализациите! на един надарен провидец в бъдещето, заради когото днес имаме вифи и пренасяме електричество на повече от миля без да загубим половината или повече, направо ми иде да заплача от умиление. надареният светъл ум приживе е постигнал не една своя мечта - например е впрегнал да произвежда електричество най-големия в цял свят водопад, и успешно още преди цял век е пренасял енергия и информация без загуби по безкабелен начин. и повече от век няма никакви знаци, че това, което той е показал като работещи апарати ще се използва - така и аз гледам за мъничките симпатичнички ядрени реакторчета дето за миг стават на бомбички - направо драго да му стане на човек като ги поглежда в задния си двор.. сигурно веднага ще се намножат тия лесни евтини и изключително екологични устройства за електроенергия. пък как стават и за колко време - има си специалисти в областта, дето средно на всеки десет години са правили по едно събитие като ч1ернобилската атомна бомба, ама нали тогава е било силна централна власт и яка цензура, никой не е чувал нито реагирал. даааа, направо се върнах в следпубертевтните си години, когато си мечтаех за по-добрия свят над някоя фантастична книга, която ми помагаше замалко да избягам от реалността на господарите над мисълта и поведението тук, които най-вече тъпчеха и изкореняваха всеки полъх за свободата на духа. какво пък, може да стигне уранецът и за повече от пет-шест години, те ония академични сухари какво като ги плещят тия работи за петрола и урана, ние от телевизията знаем че петрол има, уран има, ядрената енергия е чиста и евтина - справка "рум-овч" и подобни, и че това ще трае вечно. както всички много любим, тачим и милеем, това си е истински щастлив край, или казано на чист български, хепиенд..
и разбира се, моля за информация от първа ръка: вярно ли че в икономиката, построена върху задлъжнялост - справка култът към благовидната кредитна история - тоя месец не били изплащали пениите на старите? едно птиченце долетя тук замалко и ми каза едни такива работи за пенсионерите. и че зелената лотария вече я нямало - вярно ли е това, орлине?
Орлин каза…
Кибервещер, част от ежедневието ни е да имаме около себе си овладяни енергии. Започни от бойлера и после газовата бутилка, резервоара на колата, и си помисли за батерията на смартфона си. Без да пропускаме 220-те волта в контактите, способни да убият всеки вкъщи.
Ако увеличиш мащаба, един град, една държава неизменно съжителства с най-различни сили, които са овладяни в реактори, резервоари, погреби.
Положителните очаквания за безопасността на новите реактори се потвърждава от многобройните изследвания на няколко тима, подготвящи документация за представяне прд безжалостната United States Nuclear Regulatory Commission - Комисията, която сертифицира ядрените проекти. Сигурно знаеш, че американците на тази тема са безкомпромисни - те нямат нито една жертва от инциденти с ядрени реактори, а реактори тук има стотици - от тези в централите, до самолетоносачите и подводниците.
Тези малки реактори работят на по-ниска температура и като са закопани в земята, са много по-устойчиви на сеизмични въздействия, водата в тях е много повече от необходимото, за да охлади в случай на прегряване. Не им трябват допълнителни помпи, за да вкарват вода при авария- какъвто бе проблемът във Фукушима.
Ето няколко линка с информация за тази технология:
http://www.celsias.com/article/are-small-nuclear-reactors-safer/

Статия в Wall Street Journal:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703444804575071402124482176.html

Този е за най-напредналата и готова за сертифициране технология:
http://en.wikipedia.org/wiki/Toshiba_4S

За пенсиите тук не съм чувал да не са изплатени. Просто нямам познати пенсионери. И в новините не съм го видял.

Популярни публикации от този блог

Размисъл за Америка

Това, което мнозина не успяват да разберат за тази страна е, че тя е съставена от единици с голяма степен на автономия. Всяка единица: щат, град, съд, медия, бизнес, семейство, личност има максимална степен на автономия и взима решения в пълната мяра на своя та власт. Губернаторът не пита президента, кметът не пита губернатора, съдията не пита кмета, медията не пита никого, дори църквите, които уж служат на един Бог, са регистрирани като бизнеси и всяка си има мнение по всеки въпрос. И разбира се, гражданите си имат своите 320 милиона мнения.  Да, има изключения, опити за намеса в нечия власт и правомоция, но понеже общата култура е да си пазиш територията, това са изключения. Правилото е, че единиците са автономни. Затова и съдилищата така редовно изпращат в затвора губернатори и сенатори, затова и медиите редовно разкриват събития и тайни, които в други държави никога не се разкриват. На незапознатия тази аморфност изглежда хаотична, други пък търсят скрити сили, които ръководят зад
От доста време подозирам, че теориите на конспирацията не са състоятелни, но не намирах време да помисля сериозно по въпроса. Днес "провидях" достатъчно убедителни факти: Или тайният елит, който командва съдбата на човечеството, е изгубил контрол, или просто го няма. Помислете: какъв сценарии би следвала пренаселена планета, все по-замърсена, с изтощени океани и земи, в които има все по-малко живот? Ако сте банда от десетина супер-богати кретени, защо ви са повече от, да речем, 500 милиона работници? За какво сме ви останалите 6-7 милиарда? Очевидно тайният елит обича да живее в замърсени населени места - каквито са вече дори най-отдалечените, райски кътчета, да не говорим за кварталите в големите градове. Тайният елит също така обича да се трови с химикали, защото няма вода и няма почва, които да не са засегнати от тях. Ако ни управляват евреите, жална ни майка с такива управници! Вижте ги как са се подредили: живеят в Израел!!! Аз бих избрал Швейцария! И климатът е по-доб