Пропускане към основното съдържание

Рецептата за българското възкресяване

Както често се случва, нерешимите ситуации имат решение.
Не ми се ще да описвам българската ситуация. Тя е толкова отвратителна, това постоянно висене на опашката, тази буквално слабоумна склонност да вършиш глупости, за вярваш на глупости, да си вредиш - както си вредят глупавите хора около нас - или се карат помежду си, или не си управляват имотите както трябва, или просто ги мързи. Чувства се всеобща отвратеност на нормалномислещите, на нормално възпитаните, на нормално почтените. Едно дотолкова силно отвращение, че дори на протест не намираме сили да отидем. Аз ходих - дни наред, и видях една милионна от недоволните. Не видях нито един от приятелите си, които иначе са възмутени до дъното на душата си, толкова възмутени, че и митингът им се струва омърсяване. Не ги упреквам, и аз спрях да ходя на тези объркани, анархистични, "неполитични" - САКЪН! протести.
През 2005 създадох блога си с надслов "Искам да се разкарам от България", като мислех, че до няколко месеца ще го пиша от другаде. Откровено признах махането оттук като цел първа и най-смислена. СЕга е 2009-та, няма нито една причина да променя целта си, напротив, стана още по-страшно, още по-мръсно, с България и българите вече открито се подиграват в Европа и само правителство от гьонсурати и прононсирани престъпници не би навело глава след толкова пъти заявяване от ЕС, че не вършим нещата както трябва.
И ето, срещнах се с едни хора. Най-обикновени, имаме делови отношения, но видях цялото семейство - майката вдовица, дъщерята, зетят.
Когато отношенията са материални, имаш по-внимателен поглед. С този поглед видях в новите си партньори приятни и почтени хора. Дойде приятел на семейството, и той. Кротки, възпитани хора, със скромни възможности, открити погледи и беизискусна приказка. Да, винаги съм се учудвал, колко много приятни и почтени хора познавам! Приятели и познати, партньори и клиенти в бизнеса, съседи... Пътувал съм навсякъде из България, много често на стоп и съм срещал безброй добри хора из България. Въпросът е защо тези хора не могат да си организират държавата? Ето отговора и решението:
Българите не извършват повече престъпления от другите народи, когато се касае за криминални, строго наказвани от закона деяния. Пият с мярка - противно на всеприетото, пият най-умерено от всички европейци, при това имат култура на пиенето. Не са подчинени на други тежки пороци, като хазарта, наркотиците. Не обират банки, не отвличат, дори коли не крадат повече от другите. Та си мисля, ние най-грубо погазваме правила, които някакси дори самата власт не приема за нарушение - и не санкционира. Да сте чули, покрай гигантските купчини от приказки за еврофондове, корупция... някой да е наказан за небоядисана ограда? Някой политик да каже "Нека си боядисаме оградите, да не се засичаме по кръстовищата, да не си изхвърляме боклука навсякъде." И властта на дело да покаже, че няма да толерира такива нарушения - не само да се предвидят, но и масово да се прилагат високи глоби и санкции за газене по трева, допускане общи и лични имоти да изпаднат в безобразно състояние.
Преди години бях съветник и се обадих на кмета на района с питане - към кого да се обърна, когато някой минава или паркира колата си на тревата. Тя каза, че няма такъв отдел, такъв отряд. Обаждал съм се в полицията - и тяхна работа не е. Кой ще спре тогава вандалите, ако държавата не иска да ги спира? Да, държавата има и провали - в борбата с употребата на алкохол преди каране (където случаят Стависки показа колко лицемерна е държавата, изисквайки от обикновените, прощавайки на елита), или с корупцията например, но това все пак са скрити, по-трудни за разкриване престъпления, докато няма как да скриеш, че си паркирал върху тревата, нали! Няма как да отречеш, че оградата ти не е боядисвана от десетилетияи фасадата на къщата ти е неизмазана, а дворът - превърнат в боклучарник. Седмица след като сестра ми си купи къща в Канада, дошъл полицай да я предупреди, че трябва да окосят тревата. Толкова просто: идват, съставят ти акт и ти удържат парите от заплатата. Без драми, без "ама защо мен". Така се поддържа цивилизация.
Българското възкресяване - супер окъсняло вече, ще започне, когато министър-председател застане пред телевизорите и призове - И РАЗПОРЕДИ да се боядисат оградите. Тази година. И предвиди и изпълни санкции за тези, които не го направят. Когато бригади безработни се захванат да боядисват пейки, стълбове, катерушки и бордюри. Да започнем от лесното. Без гръмки фрази, без да ни кара някой от Европа. Идната година - да се боядисат фасадите. И на всеки 5 години да се пребоядисват. За паркиране върху тревата или върху тротоара да идва паяк, глобата да е като за всяко неправилно паркиране, със съответния брой отнети контролни точки. Ама няма "Къде другаде да паркирам". Щом имаш пари за кола, ще имаш пари и за паркинг или гараж. Като няма къде, ще се качиш на колело. Как могат датчаните - най-богатата нация в света, да карат масово колела в дъжда и снега, а българите не могат? Въпрос на култура? Ами тя се изгражда, не е паднала от небето.
Нарушения също така са и трябва да бъдат:
- плюенето на обществени места
- неплащане на общи разходи в жилищни кооперации
- замърсяване - от плажове до паркове, планини и пр.
Трябва да се превърне ако не в обичайна практика, то поне да се случи отнемане на имот заради неспазване на правила и задължения. Входове, блокове, цели квартали и райони се намират в ужасно, бедствено положение, защото хората са се отказали да се борят за ред, да поддържат чистота и стълбищата, площадките, тревните площи са в безобразно състояние. Не е работа на хората да се навикват помежду си. Работа на държавата е. И тази работа не струва пари, а носи пари, създава работни места, развива икономиката - представете си само колко добре би се отразило на строителната индустрия въвеждането на правило за регулярно поддържане на имотите.
Всеки родител знае, че възпитанието на детето започва от обикновените неща. Всичко казано дотук ме кара да мисля, колко безумни и безнравствени са били последните правителства, за които тази проблематика е чужда. А всъщност това не са просто дребните неща от живота. Това са нормалните неща. Върху тях стъпва всичко останало, от тях започва съзиданието.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Новата икономика Бъдещето на световната икономика изглежда доста мрачно. Суровините намаляват, енергийните, направо привършват. Западните държави прехвърлят производството в Азия и се отдават на развойна и маркетингова дейност, но това е явно недостатъчно за поддържане на високия им стандарт, затова трупат планини от дългове. Климатичните промени застрашават изхранването - засушаването води до намаляване на обработваемите земи. Следвоенния икономически цикъл на относително благоденствие завършва. Добрата новина е, че през десетилетията след войната светът не си е губил времето. Разработени бяха технологии и цели нови класове продукти, нови индустрии - Информационните технологии и Интернет, създадоха се нови материали. Всички науки направиха големи стъпки напред. В резултат на тези усилия, вероятно скоро ще преживеем най-грандиозното представление на човешките постижения, в сравнение с което Ренесансът и възстановяването след II Световна война ще изглеждат скромни и незначит
От доста време подозирам, че теориите на конспирацията не са състоятелни, но не намирах време да помисля сериозно по въпроса. Днес "провидях" достатъчно убедителни факти: Или тайният елит, който командва съдбата на човечеството, е изгубил контрол, или просто го няма. Помислете: какъв сценарии би следвала пренаселена планета, все по-замърсена, с изтощени океани и земи, в които има все по-малко живот? Ако сте банда от десетина супер-богати кретени, защо ви са повече от, да речем, 500 милиона работници? За какво сме ви останалите 6-7 милиарда? Очевидно тайният елит обича да живее в замърсени населени места - каквито са вече дори най-отдалечените, райски кътчета, да не говорим за кварталите в големите градове. Тайният елит също така обича да се трови с химикали, защото няма вода и няма почва, които да не са засегнати от тях. Ако ни управляват евреите, жална ни майка с такива управници! Вижте ги как са се подредили: живеят в Израел!!! Аз бих избрал Швейцария! И климатът е по-доб
С този блог се бях разделил цели 5 години! Някаква техническа неразбория в Гугъл, която периодично се опитвах да поправя. Най-накрая успях! А хубавата новина е, че за тези 5 години се случи нещо. НАПУСНАХ БЪЛГАРИЯ! Изнесох се! Вече съм легален емигрант в САЩ и България е само в кошмарите ми. Чета българските новини и коментарите под тях със същия потрес, с който тогава, но отвън. Вчера един иранец, който ми смени маслото на колата, ме попита липсва ли ми домът. Казатх му, че домът е където се чувстваш добре. Аз не се чувствах у дома си и се преместих. Познавам някои лично, за други просто знам, че от Западни държави са се се преместили в България, и там им харесва повече. Почти всички мои приятели, хора, които ценя и уважавам, останаха в БГ, не защото не могат да напуснат. Те я харесват и възприемат кусурите й по-нормално, отколкото аз. Така че моите критични думи трябва да се възприемат като лична непоносимост - примерно алергия. В САЩ съмо има непоносими неща, но дори и в моменти,